Aandacht voor medewerkers De kracht van ons team
In 2024 investeerden we in vitaliteit, ontwikkeling en werving. Minder ziekteverzuim, betere scholing en sterkere binding zorgden voor gemotiveerde teams, waardoor medewerkers écht zorg op maat konden leveren.
Vitaliteit
Onze medewerkers meldden zich steeds minder vaak ziek en waren ook korter ziek. Daardoor is het ziekteverzuim gedaald van 5,97% in 2023 naar 5,65% in 2024 ten opzicht van een branchegemiddelde van meer dan 9% (volgens BrancheMonitor VVT Q3 van AOVVT).
‘Ik voel mij gewaardeerd als mens en als collega. Dat doet goed.’
Dat roept natuurlijk de vraag op hoe dat komt. De belangrijkste oorzaak is dat we sinds mei 2024 hebben we de samenwerking met onze arbodienst ArdoSZ verbeterd:
‘Ik ben erg dankbaar en blij dat Het Gastenhuis mij heeft aangenomen en deze kans heeft geboden. Ik werk naar wens en er wordt veel rekening gehouden met mijn privéleven.’
- We hebben vaste bedrijfsartsen per regio waar ook heel regelmatig overleg mee is over onze medewerkers en wat we eraan kunnen doen om hen te helpen gezond terug te keren in hun werk.
- We nemen binnen een week contact op met een collega als deze uitvalt met psychische klachten en bieden dan een traject aan dat werkt volgens de ICF-methode van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op deze manier is een aantal medewerkers in staat geweest om toch gedeeltelijk te blijven werken en daarna weer op te bouwen naar volledige inzetbaarheid waar collega’s anders mogelijk zouden zijn uitgevallen.
- Op een toenemend aantal locaties worden medewerkers op dag 3 bij ziekte gebeld door de arbodienst om te vragen op welke manier we kunnen helpen.
Daarnaast hebben we een externe adviseur betrokken die ons adviseert in complexe gevallen. Daardoor zijn we beter in staat om collega’s daar waar nodig te helpen om duurzaam inzetbaar te blijven.
Soms betekent dit dat collega’s buiten de organisatie met hulp op zoek gaan naar passend werk. We werken zelf ook samen met organisaties die mensen helpen om werk te vinden waarin ze gezond aan de slag kunnen. In dat kader hebben we ook een aantal medewerkers van buiten een plek kunnen geven bij Het Gasthuis.
‘Ik ben blij met en trots op deze fijne werkplek.’
Leren en ontwikkelen
Naast de voortzetting en uitbreiding van onze bestaande leiderschapsprogramma’s voor locatiemanagers, het traineeship voor toekomstige locatiemanagers en de leerhuisweken zijn we gestart met het aanbieden van een basistraining dementie voor al onze medewerkers in samenwerking met Ze JA bij dementie, naar het gelijknamige boek. Deze training geeft al onze medewerkers (van de kok tot de gastvrouw en van verpleegkundige tot administratief medewerkers) heel concrete handvatten in de omgang met onze bewoners. De essentie van de training past goed bij onze fundamentele kernwaarden: autonomie, aandacht en vindingrijkheid.
Zeg JA bij dementie is een onderdeel van het welkom thuis-leerpad voor alle nieuwe medewerkers.
Naast deze vakinhoudelijke training hebben we daarnaast onze formulecoach en een aantal locatiemanagers een Welkom Thuis-dag ontwikkeld. Op deze dag krijgen teams op nieuwe locaties in 1 dag begrip en trots voor onze waarden en hoe je ze in de praktijk brengt. Daarnaast is een e-learning ontwikkeld die ook een vast onderdeel is van het leerpad over hoe we het prettigst met elkaar samenwerken dat als aanvulling geldt voor het personeelshandboek.
Daarnaast zijn we gestart met het aanbieden van certificaatleren. Daardoor kunnen we bestaande medewerkers die onze bewoners willen begeleiden bij de activiteiten in hun dagelijks leven (ADL) helpen met een goed en snel leerpad om hiervoor gecertificeerd te worden. We hoeven onze collega’s niet te vermoeien met reken- en taallessen zoals wel onderdeel van het gewone mbo-diploma.
In een periode van maximaal 12 weken worden zij gecertificeerd als verleners van basiszorg. Voor medewerkers die daarna verder willen leren, ontwikkelen we vervolgopleidingen. Voor mensen van buiten de zorg, die interesse hebben in betekenisvol werk bij Het Gasthuis, gebruiken we deze zelfde route omdat deze zich goed leent als zij-instroomopleiding.
Tot slot is het binnen Het Gasthuis het interne leerplatform doorontwikkeld. Daardoor kunnen alle collega’s direct zien welke bekwaamheden zij bezitten, welke bekwaamheden verlopen, of er verplichte trainingen zijn waaraan ze deel kunnen nemen en kunnen ze zich opgeven voor online en klassieke trainingen op 1 plek.
Werving
We hebben in 2024 363 nieuwe collega’s verwelkomd. Door de groei van onze organisatie vonden we 143 nieuwe medewerkers. De rest van de collega’s mochten we verwelkomen als vervanger voor een bestaande collega. Zij verlieten Het Gasthuis omdat ze met pensioen gingen of grotendeels omdat zij buiten de sector gingen werken. We hadden als organisatie op veel van onze locaties nog de luxe om op zoek te gaan naar de medewerkers die onze visie en waarden met heel hun hart onderschrijven. Op die manier hebben we een derde van al onze nieuwe medewerkers overtuigd om ofwel terug te keren naar werken in de zorg en welzijn-branche, ofwel om te starten in onze branche. Daar zijn we trots op.
Tegelijkertijd zien we op een aantal locaties dat het werven van nieuwe medewerkers langer duurt dan eerst. Dat geldt met name voor de rol van verzorgende.
Vind het een fijne organisatie bij te mogen werken. Na 15 jaar bij een grote organisatie gewerkt te hebben waar je er als personeel
en als bewoner er niet toe doet.. nu weer een plek gevonden waar je gezien en gehoord wordt. Mijn
liefde voor het vak weer gevonden!
We zijn daarom gestart om onder begeleiding van een extern adviseur onze werkgeverspropositie naar medewerkers (employee value proposition) duidelijker te gaan communiceren. Eén van de dingen die de adviseur gedaan heeft is om in gesprek te gaan met onze medewerkers en bij hen op te halen waarom ze hebben gekozen voor werken bij Het Gasthuis. De kern van de redenen is dat onze medewerkers bij Het Gasthuis zeggen eindelijk weer te kunnen doen waarom ze ooit startten in de zorg: om aandacht en zorg te kunnen geven aan onze bewoners en deze te passen aan het ritme van hun leven in plaats van dat we bewoners vragen om zich aan ons ritme aan te passen.
In de branche zien we vaak dat er een beroep moet worden gedaan op uitzendkrachten of zzp’ers. De gemiddelde inzet van personeel niet-in-loondienst (PNIL) was in de VVT hoger dan 11%. Bij Het Gasthuis hebben we deze inzet sterk gereduceerd van 3% aan het begin van 2024 naar 0,6% in januari 2025.
Deze daling van 80% is het resultaat van de gesprekken die locatiemanagers aan zijn gegaan met de zzp’ers met wie zij vaak regelmatig samenwerkten. In een aantal gevallen heeft dat geleid tot conversie van een zzp-verband naar loondienst. Daarnaast hebben we onze interne flexibele schil met oproepkrachten uitgebreid en zien we een toename van medewerkers die bereid zijn om op meer dan een vaste locatie te werken. Dat wordt ook steeds toegankelijker omdat we door de groei van Het Gasthuis, steeds betere regionale dekking krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de opening van onze locatie in Geldermalsen, waardoor medewerkers die in de regio rondom Zaltbommel wonen, in een klein half uurtje kunnen forenzen naar onze locaties in Geldermalsen, Kerkdriel, Gorinchem of Vlijmen.
Boeien en binden
Als je medewerkers wilt boeien & binden, dan zul je eerst moeten luisteren naar wat ze nodig hebben en niet iedereen heeft hetzelfde nodig. In 2024 hebben we veranderd hoe we naar onze medewerkers luisteren. Voorheen deden we ieder jaar een groot medewerkertevredenheids-onderzoek (mto).
Je zou kunnen zeggen dat de vragen die we stelden gingen over onderwerpen waar we als organisatie meer over wilde leren van onze medewerkers. In 2024 zijn we gestart met een nieuwe visie op het luisteren naar onze collega’s: in plaats van dat we hen bevragen op een voor ons belangrijk moment, draaien we ons om en sluiten we aan bij de belangrijke momenten voor onze medewerkers. Ben je gestart op een nieuwe locatie? Heb je een nieuwe leidinggevende? Heb je net een opleiding gevolgd? Dat zijn de momenten waarop we graag willen luisteren.
Uiteindelijk wordt ons jaarlijkse MTO daardoor onnodig, omdat we gedurende het jaar van iedereen horen hoe het gaat. We hebben in 2024 toch een aangepast, ingekort onderzoek gedaan waarbij de respons van 60% hoger was dan het jaar ervoor en waarbij onze collega’s Het Gastenhuis beter dan ooit beoordeelden. Is er dan niets om van te leren? Zeker wel. Iedere locatie heeft de resultaten besproken en gebruikt deze om lokaal verbeteringen te doen op de punten die leven binnen het team.