Innovatie en zorg
Een thuis voor de toekomst
In 2024 verbeterden we onze dienstverlening met innovaties in technologie, digitale veiligheid, duurzaamheid en wooncomfort – altijd met focus op welzijn, privacy en een toekomstbestendig thuis voor onze bewoners.
Zorgtechnologie
Privacy & informatiebeveiliging
Het Gastenhuis heeft in 2024 een onderzoek (0-meting) gedaan op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Daarnaast heeft een extern cybersecurity bureau een Gap analyse uitgevoerd op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity.
Op basis van deze twee externe onderzoeken kunnen we concluderen dat de implementatie van Het Gastenhuis beter is dan gemiddeld voor een organisatie van haar omvang en binnen haar sector. Op basis van de uitkomsten van deze Gap analyse hebben we maatregelen genomen om de cyber weerbaarheid van de organisatie te verbeteren.
“Bij Het Gastenhuis wordt privacy- en informatieveiligheid zeer serieus genomen. Niet omdat het moet, maar omdat het in het belang is van de bewoners en medewerkers. Als Functionaris Gegevensbescherming constateer ik dat er flinke stappen zijn gezet om aan de hoogste normen te voldoen.”
Onno Adolfs, Functionaris Gevensbescherming
Zorgtechnologie
Veiligheid, preventie
en zorgtechnologie
Binnen Het Gastenhuis worden meerdere domotica-systemen ten behoeve van alarmering, toezicht en signalering ingezet. Niet alle technologie is even betrouwbaar en/of gericht op onze visie.
Daarom is gestart met een project gericht op:
- In beeld krijgen welke systemen er met welke doelen op dit moment in de Gastenhuizen worden gebruikt.
- In kaart brengen welke bewezen systemen op de markt passen bij de behoefte, onze visie en de veiligheid van deze systemen.
- Offertetraject en advies.
Afgelopen zomer stond de enquête inzet zorgtechnologie t.b.v. monitoring en toezicht uit. Uit de enquête komt naar voren dat verschillende systemen worden ingezet met meestal hetzelfde doeleinde: valpreventie/detectie en toezicht op bewoners die de neiging hebben te (ver)dwalen. Met de resultaten van de enquête is een programma van eisen samengesteld voor passende zorgtechnologie voor onze Gastenhuizen. En een offertetraject is opgestart.
In 2025 wordt dit afgerond en toegewerkt naar standaardisatie van zorgtechnologie. De proef met de Slimme lamp (Nobi) in de Gastenhuizen Dordrecht en Oosterbeek is afgerond. Mede op basis van de door Vilans uitgevoerde functionele test is besloten de Nobi niet op brede schaal in te zetten in de Gastenhuizen. Ook de pilot met de Momo Bedsense wordt niet vervolgd.
In het verlengde is inmiddels een Visie op innovatie & zorgtechnologie opgemaakt. Kern is dat inzet van zorgtechnologie altijd maatwerk is en alleen daar wordt ingezet waar dat meerwaarde heeft op de zelfstandigheid en veiligheid van de bewoner en de privacy niet onnodig schaadt.
Zorgtechnologie
Samenwerking
Medipoint
Donderdag 12 december is de samenwerking met Medipoint officieel vastgelegd. Deze samenwerking én de nieuwe koppeling met het cliëntdossier ONS zorgt ervoor dat we sneller en eenvoudiger hulpmiddelen voor bewoners kunnen bestellen en beschikbaar hebben.
Hierbij gaat het om bijvoorbeeld tilapparatuur en hoog-laagbedden. Daarnaast bieden de Medipoint Care Consulenten ondersteuning en advies bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen. Zorg op maat is daarbij het uitgangspunt. Zij kijken dan mee en geven aan waar verbetering mogelijk is.
‘Samen meer betekenen met
goede hulpmiddelen’
Mirjam Voetberg (Locatiemanager Het Gastenhuis Leusden) en Baukje Warmink-Koek (Medipoint) regelen samen de juiste hulpmiddelen voor zelfstandige en actieve bewoners.
AI & ICT
Op de toekomst voorbereid
In 2024 hebben we gewerkt aan optimalisatie van toegang en gebruikersvriendelijkheid voor (zorg)medewerkers. Er is gestart met de uitrol van persoonlijke accounts voor alle medewerkers. Gekoppeld daaraan is inloggen via Single Sign On (SSO), oftewel inloggen met één organisatieaccount, en daarmee toegang tot de applicaties. Hiermee verhogen we zowel de beveiliging als de gebruikersvriendelijkheid. Alle medewerkers op het hoofdkantoor en de locatiemanagers werken inmiddels op deze manier.
Samen met externe partners hebben we in 2024 de beveiliging naar een hoger niveau gebracht. De diverse systemen worden gemonitord en waar nodig wordt ingegrepen. We voeren een periodiek overleg met hen om constant alert te zijn op mogelijke beveiligingsissues.
De basisinfrastructuur is verder ingericht en voorzien van beveiligingsupdates. Er is een ronde gemaakt langs de locaties waarin preventief onderhoud is gepleegd aan werkplekken. Waar nodig zijn verouderde laptops vervangen voor nieuwe, bijvoorbeeld vanwege het aflopen van de ondersteuning op Windows 10.
Op het gebied van AI is er een scan gedaan om te kijken hoe we klaar kunnen zijn voor de ontwikkelingen op dit gebied. Daarbij is gekeken naar de standaard softwareproducten die in de organisatie worden gebruikt. Tevens is er gekeken naar de onderliggende datastructuren. De uitkomsten van deze scan leveren input voor de verdere ontwikkeling van de dataplatformen en geven richting aan de stappen die gezet kunnen worden op dit gebied.
Financieel
Onze financiële en
administratieve
organisatie
De afgelopen jaren is gebouwd aan en geïnvesteerd in het verstevigen van de financiële en administratieve organisatie. Hierop is het afgelopen jaar voortgeborduurd. Trajecten omtrent de jaarrekening, productieverantwoording, zorginkoop, interne maandrapportages, periodieke verantwoordingen aan de RvC en de begroting 2025 zijn allemaal binnen de deadlines opgeleverd en naar volle tevredenheid verlopen.
In 2024 heeft Het Gastenhuis zich op financieel-economisch gebied positief ontwikkeld. Aan het einde van het boekjaar hadden we ten opzichte van 2023 verbeterde financiële ratio’s. Met onze huidige financiële situatie kunnen we, zonder externe financiering, toekomstige groei mogelijk maken en het kwaliteitsniveau in stand houden.
Duuurzaamheid
CSRD: Van Materialiteits-
analyse naar Implementatie
In 2024 hebben we grote stappen gezet op het gebied van CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Een van de belangrijkste mijlpalen was de uitvoering van de materialiteitsanalyse. Dit proces hielp ons om scherp in beeld te krijgen welke duurzaamheidsthema’s het meest relevant zijn voor onze organisatie én onze stakeholders. Op basis van deze analyse hebben we prioriteiten gesteld en een duidelijke koers bepaald voor verdere implementatie.
Naast de materialiteitsanalyse hebben we gewerkt aan de verdere invulling van onze CSRD-verplichtingen. Dit omvatte onder andere het vaststellen van de belangrijkste KPI’s, het inrichten van een gestructureerd proces voor dataverzameling en de koppeling van verschillende databronnen, zoals AFAS en ONS. Daarnaast hebben we stappen gezet in de ontwikkeling van een rapportagestructuur die voldoet aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
De implementatie van CSRD is niet alleen een verplichting, maar biedt ons ook kansen om onze impact op duurzaamheid inzichtelijk te maken en gerichter te sturen op verbeteringen. In 2025 zetten we de volgende stappen, zoals het verder automatiseren van dataverzameling, het trainen van collega’s in het interpreteren van CSRD-data en het ontwikkelen van een toegankelijk duurzaamheidsverslag.
Vastgoed & Facilitair
Veilig en prettig wonen
In 2024 heeft het Facilitaire team weer een mooie ontwikkeling doorgemaakt op verschillende gebieden. De focus van dit jaar lag op het ondersteunen en begeleiden van locaties om ze sneller te helpen of te ontzorgen. Om de professionalisering te verbeteren, hebben we het team uitgebreid met een nieuwe Coördinator en een Facilitair Manager Hard Services om de technische vraagstukken op te pakken.
Met de uitbreiding van het team hebben we ook al onze processen aangepast, waardoor we nu de locaties beter kunnen faciliteren: zoals technische vraagstukken behandelen, de reactietijd van meldingen verkorten, een uitgebreide kennisbank opbouwen, nieuwe instructies voor nieuwe locatiemanagers implementeren en samenwerken op het gebied van jaarplanning 2025. We hebben mooie stappen genomen en de basis nog beter ingericht. In 2025 blijven we hier verder op focussen.
We hebben dit jaar veel aandacht besteed aan het onderhoudscontract van Bremen en hebben een addendum opgesteld. Ondanks het addendum zien we veel uitdagingen en zullen we in 2025 het onderhoud opnieuw tenderen. Hetzelfde geldt voor legionellabeheer en Immolab; we hebben mooie stappen gemaakt in de vorm van een duidelijk Legionella-protocol en bijbehorende processen. Maar we blijven uitdagingen houden met deze partij en werken hard samen met Immolab om de kwaliteit omhoog te krijgen. Desalniettemin zullen we in 2025 een tender uitzetten.
Naast het verbeteren van processen zijn we ook druk bezig geweest om een duidelijke visie neer te zetten voor onze tuinen. Met de hulp van een tuinarchitect hebben we nu een mooie visie op tuinen en duurzaamheid. We hebben dit meteen uitgerold en een aantal locaties hebben een nieuwe tuin gekregen. Voor de nieuwe locaties hebben we meteen een mooie tuin laten aanleggen. In 2025 zullen we de tuinvisie verder integreren in de organisatie en samen met locaties werken om hier naartoe te werken.
Vastgoed & Facilitair
Verbouwing woning zorgechtpaar
Op meerdere locaties zijn de woningen die bestemd zijn niet in gebruik. Deze situatie is ontstaan doordat zorgechtparen zijn verhuisd of omdat er afzonderlijke locatiemanagers in dienst zijn gekomen. In 2024 is de woning van Het Gastenhuis Vleuten verbouwd tot 3 extra zorgappartementen. Op deze manier is het gelukt om extra zorgcapaciteit te realiseren en een deel van de wachtlijst op te lossen. Daarnaast zijn we gestart met gebouweigenaar Amvest om plannen te maken voor de verbouwing van 12 andere locaties waar de woning niet wordt gebruikt.
Vastgoed & Facilitair
Verduuzaming gebouwen
Bijna al onze gebouwen zijn duurzaam en voldoen al aan het Parijs akkoord. De locaties Dordrecht, Goes en Warmond zijn herontwikkelingen van oude gebouwen. Deze gebouwen zijn in 2024 onderzocht door Het Gastenhuis en Amvest om te beoordelen op welke wijze verduurzaming kan worden uitgevoerd en wat de te verwachten investeringskosten zijn. De locatie Dordrecht staat als eerste op de nominatie om een deel van de verduurzaming te realiseren in 2025. Vanwege de monumentale status is Amvest als gebouweigenaar hierover in overleg met de gemeente Dordrecht.
Nieuwe Gastenhuizen
Vastgoed & Facilitair
In 2024 hebben we een forse uitbreiding gerealiseerd door 4 nieuwe locaties te openen:
- Emmen, 20 appartementen (februari)
- Geldermalsen, 42 appartementen (maart)
- Nijmegen, 23 appartementen (juni)
- Soesterberg, 38 appartementen (juli)
De nieuwe locatie in Maastricht met 41 appartementen is helaas niet geopend omdat de levering van stroom door de netbeheerder niet mogelijk was vanwege netcongestie. Projectontwikkelaar Amvest en aannemer zijn nog steeds in overleg met de netbeheerder, gemeente Maastricht en de rijksoverheid hierover.
Gebouweigenaar Amvest bouwt op dit moment nieuwe Gastenhuizen in:
- Amsterdam Overhoeks, 20 appartementen
- Hoogeveen, 20 appartementen
- Voorschoten, 20 appartementen
- Sint-Michielsgestel, 42 appartementen
- Bergeijk, 20 appartementen
- Meppel, 20 appartementen
- Huizen, 42 appartementen
- Amsterdam Wenckebachplein, 42 appartementen
- Noordwijk, 22 appartementen
De locaties Amsterdam Overhoeks,
Hoogeveen, Voorschoten, Sint-Michielsgestel en
Bergeijk openen in 2025.
In 2023 zijn we met projectontwikkelaar en woningfonds BPD in zee gegaan voor de realisering van nieuwe locaties. De eerste stedelijke variant in Eindhoven met 42 appartementen is onderdeel van een woontoren. De bouw is gestart in 2024 en de oplevering is gepland in 2027. Diverse nieuwe locaties zijn in onderzoek.