De kracht van
verbondenheid
Samen bouwen
aan thuis
Samen met de
familie en/of
mantelzorgers
De zorg en begeleiding aan onze bewoners is maatwerk. Samen met familie en mantelzorgers dragen wij bij aan het voortzetten van het gewone leven en ondersteunen waar dat moet en kan. Het bestaande netwerk van de bewoner betrekken we dus bewust bij de zorg. We doen het samen.
Als ik er heenga, ga ik echt gewoon voor de gezelligheid. Dat is zo mooi van Het Gastenhuis, het compacte, het ons kent ons. Het is feitelijk een soort van mini-dorpje.
Samen met de familie en/of
mantelzorgers
Medezeggenschap
Bewoners/familie
De stem van de bewoner is leidend voor het geen we bieden aan zorg. Waar liggen de behoeften en waar spelen we op in? Daarbij gaat het over de dagelijkse zaken, belangrijk in het welbevinden en de kwaliteit van leven. Het goed luisteren naar bewoners en inspelen op wensen en mogelijkheden staat daarbij centraal.
De familieraad spreekt over de ‘kleine kwaliteit’, die van grote invloed is op het wel en wee in het dagelijks leven. Medezeggenschap krijgt vorm in de open houding van onze medewerkers, het open gesprek voeren en het openstaan voor ieders behoeften.
De familieraad heeft sinds 2021 een formele rol in de medezeggenschap, zoals verankerd in de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen. Begin 2024 heeft een interne sessie plaatsgevonden met de familieraad om de samenwerking met de directie en de invulling van het advies- en instemmingsrecht te evalueren.
Inhoudelijk is stilgestaan bij op welke wijze de raad haar centrale rol kan invullen en ook hoe op lokaal niveau medezeggenschap het best tot zijn recht kan komen.
Samen met de buurt
Het Gastenhuis staat midden in de samenlevingen en draagt actief bij aan een dementievriendelijke buurt. Onze bewoners maken deel uit van de gemeenschap en blijven zo lang mogelijk zelfstandig en in contact met hun omgeving. We sluiten hen niet buiten, maar zorgen voor een open en gastvrije sfeer waarin zij zich vrij kunnen bewegen en betrokken blijven bij het sociale leven.
Elke locatie investeert op haar eigen manier in de band met de buurt. Dit doen we door buurtactiviteiten te organiseren, samen te werken met lokale organisaties en vooral door zichtbaar en benaderbaar te zijn. Onze voor- en achterdeuren staan open, zodat bewoners eenvoudig naar buiten kunnen voor een boodschap, een wandeling of een bezoek. Als extra ondersteuning is er de mogelijkheid om een gps-tracker te dragen, zodat we bewoners indien nodig kunnen helpen de weg terug te vinden.
Het Gastenhuis Kerkdriel
Feestelijke opening Vergeet-mij-niet pad.
Het Gastenhuis Emmen
Een leuke open dag en een fair.
Het Gastenhuis Emmen
Op stap naar de asperge boer met de bewoners.
Het Gastenhuis Bergen op Zoom
Een leuke 3-daagse bewoners vakantie naar Zeeland.
Het Gastenhuis Bennekom
Bewoners genieten van de feestweek (de Heideweek)!
Het Gastenhuis Hoevelaken en Harderwijk
Sint Maarten, een vrolijke avond
Ook in 2024 hebben we hier extra aandacht aan besteed. In Kerkdriel werkten we samen met de gemeente en ketenpartners aan een ‘vergeet-me-niet-pad’, een herkenbare wandelroute door de wijk. In Emmen gingen bewoners op bezoek bij de lokale aspergeboer en werd er een sfeervolle fancy fair georganiseerd. Het Gastenhuis Bergen op Zoom nam bewoners zelfs mee op een driedaagse vakantie naar Zeeland en later in het jaar volgde een uitstapje naar voetbalclub NAC in Breda. In Bennekom genoten bewoners van bezoekjes aan de heide en deden zij mee aan de festiviteiten op ‘Vlegeldag’ tijdens de Heidweek. In Hoevelaken werd Sint Maarten een groot feest, met wel 150 kinderen die langskwamen.
Dankzij deze initiatieven – en de kracht van de buurt – creëren we samen een warme en inclusieve leefomgeving voor mensen met dementie.
Het Gastenhuis Bergen op Zoom
Uitstapje naar voetbalclub NAC in Breda
In Het Gastenhuis Harderwijk hebben we een waardevolle activiteit opgezet. Iedere maandagochtend zijn onze bewoners van harte welkom bij het restaurant in Harderwijk. Wat deze ontmoeting extra bijzonder maakt, is dat ze worden bediend door een aantal bewoners van ‘Woonsupport & Ik’, jong volwassenen met een complexe zorgvraag. Dit zorgt niet alleen voor een bijzondere ochtend vol aandacht en verbondenheid, maar biedt ook mooie ontmoetingen die beide groepen verrijken. Zo bouwen we samen aan een sterkere gemeenschap waarin iedereen een rol speelt.
Samen met professionals; Medisch Generalistische zorg
Huisartsenzorg in Nederland staat onder druk en dat raakt ook de samenwerking met de Gastenhuizen. Bij de opstart van nieuwe locaties slagen we er vaak in om een duurzame en goede samenwerking met een lokale huisartsenpraktijk op te starten.
Ook in het vinden van een samenwerking met een specialist Ouderengeneeskunde hebben alle locaties succes. Dat dit helaas moeilijker wordt en soms niet lukt, is een landelijke trend. Dit jaar ondertekenden LHV, InEen, ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN en ZN het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ).
Het convenant is bedoeld om medisch-generalistische zorg (MGZ) beschikbaar en toegankelijk te houden voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz). Vanuit Actiz en namens de kleinschalige woonvormen heeft Annemieke Bambach deelgenomen aan de totstandkoming van dit Convenant.
In de regio Rivierenland gaf dit jaar de gezamenlijke huisartsensamenwerking aan geen avond-, nacht- en weekendzorg meer te bieden aan kleinschalige woonvormen. Voor de bewoners van Het Gastenhuis Geldermalsen is daarom een samenwerking aangegaan met MedTzorg. Zij leveren daar de huisartsenzorg buiten kantooruren.
‘Gebruik feiten en cijfers voor wederzijds begrip’
MGZ door de ogen van Annemieke Bambach en René Leideritz van Het Gastenhuis
‘Gemiddeld zitten we bij de huisarts op 4,1 consulten per week voor een locatie met rond de twintig inwoners. Dat gaat voor 59 procent van de gevallen om telefonische consulten. Slechts in 14 procent van de gevallen zijn de consulten acuut en maar in 9 procent van de gevallen vinden ze tijdens het weekend plaats.’
Zulke feiten kunnen bezwaren en angsten bij huisartsen wegnemen. Huisartsen voelen zich soms overvallen door de komst van een kleinschalige woonvorm en zijn bang dat de druk op hun praktijk zal toenemen. Maar in gesprek met elkaar en aan de hand van dit soort cijfers, kun je al heel wat onderling begrip kweken en blijkt er veel mogelijk te zijn in de samenwerking.
Samenwerking Gz-psycholoog van Novicare
Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van het spreekuur van Novicare. Een tweemaandelijks digitaal spreekuur biedt zorgteams de mogelijkheid om gebruik te maken van de expertise van een Gz-psycholoog.
Vanuit Gorinchem heeft het zorgteam dit inmiddels een aantal keer gedaan en zijn ze erg enthousiast. Het doorvragen van de psycholoog wordt als behulpzaam ervaren en met de praktische adviezen kan het team goed aan de slag. Zo heeft het team bijvoorbeeld een benaderingsadvies gevraagd voor een bewoner met een mengbeeld van dementie en psychiatrie.
Gedragsverandering kan vervelend zijn voor de bewoner en kan mogelijk ook voor problemen in de omgang zorgen. Denk bijvoorbeeld aan agitatie, ontremming, claimend gedrag, verzamelwoede of apathie. Vaak kom je er samen met je team uit, maar soms is het goed om de expertise van een psycholoog in te schakelen.
‘Vooraf delen we de voorbereiding van de casus met Novicare. Op deze manier halen we het meeste uit het gesprek. In het gesprek stemt de psycholoog af met de zorg, vraagt door en geeft tips voor het team. Soms is dat voldoende en in andere gevallen is het goed als ook een specialist ouderengeneeskunde betrokken is, bijvoorbeeld via een MDO.’
Ronald Roeleveld, locatiemanager Het Gastenhuis Gorinchem
Bij Het Gastenhuis bieden we zorg op maat, samen met familie en mantelzorgers, zodat bewoners hun gewone leven kunnen voortzetten. Medezeggenschap is hierin belangrijk, met een familieraad en open dialoog.
Onze huizen staan midden in de samenleving. We stimuleren bewoners om sociaal actief te blijven en betrekken de buurt bij onze locaties. Samenwerking met lokale organisaties en vrijwilligers draagt bij aan een gastvrije omgeving.
Ook werken we nauw samen met professionals. Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde blijven betrokken, ondersteund door het Convenant Medisch Generalistische Zorg en digitale spreekuren met een Gz-psycholoog.
Zo creëren we samen een warme, inclusieve omgeving waarin mensen met dementie zichzelf kunnen blijven en passende zorg ontvangen.