Onze waarden
in actie
In 2024 hebben we als organisatie bewust stilgestaan bij wat ons uniek maakt. Onze waarden – autonomie, aandacht, vindingrijkheid, vitaliteit en verbondenheid – vormen het kompas van onze dienstverlening en de kwaliteit van onze zorg. Ze bepalen hoe we samenwerken en keuzes maken.
Om deze kern te borgen, investeren we in begeleiding, opleiding en innovatie. Met initiatieven zoals de formulecoach, de Startdag en het traineeship zorgen we ervoor dat onze visie in alle huizen voelbaar blijft, nu en in de toekomst.
Onze waarden
In het afgelopen jaar hebben we als organisatie bewust stilgestaan bij onze identiteit en wat ons uniek maakt. Met de groei van Het Gastenhuis werd het steeds belangrijker om onze visie en waarden expliciet vast te leggen en te delen. Dit fundament helpt ons om onze koers vast te houden en in al onze huizen dezelfde warmte en betrokkenheid te waarborgen.
Onze waarden vormen de leidraad in alles wat we doen en zijn verankerd in onze cultuur. Ze bepalen hoe we zorgen, samenwerken en keuzes maken. Dit zijn de principes waaraan we geen concessies doen.
Onze waarden zijn meer dan woorden op papier. Ze vormen de basis van ons handelen, elke dag opnieuw. Zo zorgen we ervoor dat Het Gastenhuis niet alleen een plek is waar mensen wonen, maar een thuis waar zij zichzelf kunnen blijven, ondanks dementie.

Onze waarden
Onze sterwaarde
Autonomie
Autonomie staat bij Het Gastenhuis centraal. We geloven dat mensen met dementie zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven moeten kunnen behouden. Dit geeft hen een gevoel van controle en eigenwaarde.
Autonomie betekent voor ons dat we bewoners betrekken bij beslissingen die hen aangaan en dat we hun voorkeuren en keuzes respecteren, zelfs als die voor anderen niet altijd logisch lijken. Er is geen standaardaanpak: we passen onze zorg aan op de unieke behoeften en wensen van iedere bewoner. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen zich gezien, gehoord en gerespecteerd voelt.
Onze waarden
Onze basiswaarden
Aandacht &
Vindingrijkheid
Aandacht betekent dat we écht kijken en luisteren naar onze bewoners. We creëren een omgeving waarin zij zichzelf kunnen zijn, met ruimte voor hun tempo en voorkeuren. Oprechte aandacht zorgt voor vertrouwen en verbondenheid – de basis van een warm thuis.
Vindingrijkheid staat voor onze pioniersgeest. We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om het leven van onze bewoners te verrijken. Dit doen we door open te staan voor innovatie, samenwerking en feedback. We denken in mogelijkheden, niet in beperkingen, en vinden flexibele oplossingen die aansluiten bij de behoeften van elke bewoner.
Onze waarden
Onze ambitiewaarden Vitaliteit & Verbondenheid
Om onze visie en waarden duurzaam te verankeren, bieden we een traineeship aan. Dit programma stoomt collega’s en geïnteresseerden van buitenaf in anderhalf jaar klaar om locatiemanager te worden. Gedurende deze periode leren zij werken volgens de principes van Het Gastenhuis, zodat de essentie van onze zorg gewaarborgd blijft in elke locatie.
Vitaliteit betekent voor ons dat we bewoners ondersteunen in hun energie, veerkracht en levenslust. Dit doen we door een omgeving te bieden die beweging stimuleert, gezonde voeding aanmoedigt en stress vermindert. Wanneer mensen zich op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn, groeit hun zelfvertrouwen en blijven ze actief deelnemen aan het leven.
Toepassen in de praktijk
Van het Generiek
kompas naar een
kwaliteitskader
Gastenhuis
Op 1 juli is het Generiek Kompas in de plaats gekomen van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het Generiek Kompas biedt meer ruimte om zelf bepaalde zaken in te richten. De grootste verandering is dat dit kompas de vraag van de bewoner volgt, ongeacht de locatie waar de zorg wordt geleverd of vanuit welke wet.
Het Generiek Kompas biedt ruimte om op een andere manier naar kwaliteit te kijken en de zorg en ondersteuning rond de cliënt te organiseren en vorm te geven.
Een belangrijke verschuiving is die van kwaliteitskader naar Kompas, waarbij er geen sprake is van een statisch kader, maar van een lerende beweging op basis van het Kompas. Die beweging wordt vormgegeven in een Kompas die in de praktijk verder geconcretiseerd moet worden.
Het open gesprek:
Thema’s als het open gesprek, werken in netwerken en informele zorg hebben een prominente plek gekregen in deze beweging. De beweging is een manier om aan te sluiten bij wat er bij zowel de individuele patiënt als in de maatschappij leeft.
Vanuit de afdeling Kwaliteit wordt een eerste aanzet gemaakt om tot een Gastenhuis model te komen. Uitgangspunt is dat kwaliteit gericht is op onze kernwaarden. Wat maakt het Gastenhuis uniek en onderscheidend? De eerste contouren daarvan zijn gereed en zullen in 2025 hun vervolg krijgen.
Daarnaast is door de komst van het Generiek Kompas de jaarlijkse uitvraag van basisindicatoren kwaliteit komen te vervallen en is het kwaliteitsverslag vervangen door een vrijer in te vullen kwaliteitsbeeld. Voor het meten van klanttevredenheid gaan we in 2025 juist naar een vaststaand format.
Borgen van de
waarden
Onze waarden zijn meer dan woorden op papier. Ze vormen de basis van ons handelen, elke dag opnieuw. Zo zorgen we ervoor dat Het Gastenhuis niet alleen een plek is waar mensen wonen, maar een thuis waar zij zichzelf kunnen blijven, ondanks dementie.
Borgen van de waarden
De formulecoach
Met de groei van Het Gastenhuis zagen we de behoefte ontstaan om ons gedachtengoed en onze visie structureel te borgen, vooral bij nieuwe locaties. Daarom hebben we de rol van formulecoach in het leven geroepen. Een voormalig locatiemanager van het eerste uur begeleidt nieuwe locatiemanagers en zorgt ervoor dat zij zich onze visie eigen maken.
Vanaf de start worden locatiemanagers actief betrokken bij dit proces, zodat zij het snel onder de knie krijgen. De formulecoach ondersteunt hen bij belangrijke aspecten zoals familiegesprekken en sollicitatieprocedures. Zo zorgen we ervoor dat de visie van Het Gastenhuis bij elke nieuwe locatie stevig verankerd blijft en dat iedere vestiging, op zijn eigen manier, een liefdevol thuis biedt aan mensen met dementie.
Borgen van de waarden
De Startdag
In 2024 hebben we, samen met de formulecoach en enkele locatiemanagers, de Startdag ontwikkeld als onderdeel van een breder onboardingtraject: de Welkom-Thuis dag. Tijdens deze interactieve dag maken nieuwe collega’s kennis met de cultuur van Het Gastenhuis. Ze leren onze waarden en visie begrijpen en krijgen handvatten om deze in de praktijk te brengen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich direct verbonden voelt met onze manier van werken.
Borgen van de waarden
Traineeship
Om onze visie en waarden duurzaam te verankeren, bieden we een traineeship aan. Dit programma stoomt collega’s en geïnteresseerden van buitenaf in anderhalf jaar klaar om locatiemanager te worden. Gedurende deze periode leren zij werken volgens de principes van Het Gastenhuis, zodat de essentie van onze zorg gewaarborgd blijft in elke locatie.
Met deze initiatieven bouwen we samen aan een sterke, consistente organisatie waarin onze kernwaarden niet alleen worden nageleefd, maar ook worden doorgegeven aan nieuwe generaties medewerkers.
‘Het Gastenhuis-DNA krijg je pas echt mee als je meedraait op de werkvloer. In het contact met bewoners – horen, zien, voelen – ervaar je de gastvrijheid en warmte die in elke locatie aanwezig is. Door veel locaties te bezoeken en verhalen op te halen, heb ik onze visie en kernwaarden van dichtbij leren kennen. Binnen anderhalf jaar ben ik van startende trainee doorgegroeid tot locatiemanager van mijn eigen Gastenhuis.’
Marloes Haaksman is de locatiemanager van
Het Gastenhuis Amsterdam Overhoeks